Cum te fac becurile mai destept!

27 04. 2010, 13:00

Pare a fi o intrebare ridicola, dar se incadreaza de minune intr-un set de experimente care au demonstrat felul in care comportamentul sau peformanta umana pot fi influentate de simpla observare de catre participanti a anumitor obiecte. Spre exemplu, intr-o lucrare din 2004, cercetatorii au mentionat ca subiectii din cadrul unui experiment carora li s-au aratat obiecte asociate cu domeniul afaceristic, ca servietele, au devenit mai competitivi.

Intr-un studiu recent, participantilor li s-a cerut sa performeze un numar de sarcini, intre care conectarea a patru puncte cu linii drepte, fara a ridica pixul de pe hartie si fara a reveni pe cursul unei linii. Dupa ce au comunicat cerintele, cercetatorii au aprins in unele cazuri un bec vizibil din incapere, iar in altele nu. Atunci cand au aprins becul, mai multi participanti (44%) au rezolvat problema, comparativ cu cele 22 de procente din randul celor care nu au avut bec.

Cineva ar putea fi de parere ca subiectii pur si simplu aveau nevoie de mai multa lumina. Pentru a proba acest lucru, cercetatorii au verificat si daca lumina influenta starile de spirit ale subiectilor - poate oamenii mai fericiti rezolva mai usor problemele - dar nu au gasit vreo corelare. Concluzia lor, in urma derularii a patru studii, este aceea ca expunerea la un bec aprins stimuleaza formarea ideilor bune. Totusi, aprinderea unui bec nu a ajutat prea mult in rezolvarea unor cerinte care nu tin de perspicacitate, cum ar fi problemle de algebra.

Sursa: Chronicle

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: