Rasul e la fel de sanatos ca exercitiul fizic

27 04. 2010, 13:20

Intr-un experiment realizat pe voluntari, dr. Lee Berk, de la Universitatea Loma Linda, SUA, a constatat ca participantii care asistasera la un spectacol de comedie timp de 20 de minute prezentau modificari semnificative ale unor parametri: nivelurile hormonilor de stres si ale colesterolului au scazut, la fel si tensiunea arteriala; a crescut , in schimb numarul de celule T - implicate in apararea imunitara a organismului.

De asemenea, rasul - la fel ca exercitiul fizic - stimuleaza apetitul si productia de endorfine (substante cu efect calmant) in organism.

Dr. Berk, care studiaza de peste doua decenii efectele rasului asupra sanatatii, afirma ca rasul reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a diabetului si, in general, echilibreaza functiile organismului.

Cercetari anterioare, realizate de dr. Berk in anii 1990, aratasera ca rasul stimuleaza functiile sistemului imunitar, determinand, de exemplu, cresterea numarului de celule "killer" - modul natural al organismului de a lupta impotriva tumorilor - la pacientii cu cancer.

Vizionarea a doar o jumatate de ora de comedie pe zi are consecinte benefice asupra sanatatii. Dupa afirmatiile dr. Berk, rasul e, de asemenea, un mod excelent de inlaturarare a stresului dupa o zi de munca.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: