Fumatul este determinat genetic

28 04. 2010, 11:26

Prin urmare, nu influenta proasta a anturajului sau lipsa de vointa ne fac sa cedam "fascinatiei" fumatului si sa ramanem "sclavii" acestui viciu, ci "literele" care ne compun codul genetic. In mod deosebit, predispozitia catre fumat depinde de trei mutatii genetice, una ne face sa nu mai putem renunta, iar aproape zece regleaza numarul de tigari fumate pe parcursul unei zile. Toate aceste descoperiri sunt curprinse in raportul dat publicitatii de Consortiul "Tobacco and Genetics" (TAG), care Consortium, care reuneste 19 grupuri de cercetare din intreaga lume.

Studiul Oxford-GlaxoSmithKline (Ox-GSK), realizat pe un esantion de peste 40.000 de persoane a indicat drept relevant pentru numarul de tigari fumate intr-o zi o trasatura particulara a cromozomului 15, care contine printre altele trei gene (CHRNA5, CHRNA3 si CHRNB4) codificante pentru receptorii nicotinei. Atentia cercetatorilor s-a concentrat asupra unei "litere gresite" din codul genetic al unei "bucatele" din acest cromozom, indicat prin sigla "rs55853698".

Alte polimorfisme care influenteaza numarul de tigari fumate au fost identificate atat pe cromozomul 10, cat si pe cromozomul 9. Explicatia motivului care impinge o persoana sa se apuce de fumat pare "decisa" de cel putin 8 mutatii genetice, chiar daca oamenii de stiinta au studiat in mod deosebit o anumita "eroare de imprimare" descoperita la nivelul cromozomului 11. Cat despre capacitatea de a renunta la acest viciu, aceasta se pare ca ar depinde de un singur polimorfism, aflat pe cromozomul 9.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: