Gimnastica aerobica te-ar putea face mai destept

29 04. 2010, 11:48

"Desi exista o literatura ampla care documenteaza efectele benefice ale miscarii fizice asupra capacitatilor cognitive ale altor specii animale, cum ar fi de exemplu sobolanii, pana acum nimeni nu a mai incercat sa inteleaga daca acelasi lucru este valabil si in cazul fiintei umane", a explicat Judy L. Cameron, profesoara de psihiatrie la Pittsburgh School of Medicine. De aceea, a precizat ea, oamenii de stiinta au luat de aceasta data in considerare un model apropiat din punct de vedere fiziologic de om.

"Am descoperit ca maimutele de varsta mijlocie care fac exercitii de o astfel de intensitate incat sa le asigure o forma fizica buna, invata sa rezolve teste de functionalitate cognitiva mai rapid si inregistreaza un mai mare aflux de sange in cortexul motoriu fata de animalele sedentare. Iar acest lucru sugereaza ca si oamenii care fac exercitii regulat ar putea obtine acest tip de beneficii", a adaugat Cameron.
Pe parcursul studiului, cercetatorii au antrenat cativa macaci (Macaca fascicularis) sa alerge pe un stepper la 80% din capacitatea lor aerobica individuala, o ora pe zi, cinci zile pe saptamana, timp de cinci luni. Un alt grup de maimute a ramas insa sedentar pentru o perioada similara.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: