Cine este inventatorul european al anului 2010?

06 05. 2010, 11:13

La categoria "lifetime achievement" , fizicianului german Wolfgang Krätschmer (doctor honoris causa la Universitatea Heidelber din 1993) i-a fost recunoscut meritul de a fi fondat, plecand de la zero, un nou domeniu de cercetare in fizica: el a inventat un proces de sinteza pentru fulereni, o noua clasa de molecule de carbon care au putut astfel sa fie studiate in mod corect. Inventia profesorului Krätschmer a permis crearea de noi materiale: fulerenii sunt in prezent utilizati in toata lumea in carburanti, lubrifianti si superconductori si "misca" o piata cu o cifra de afaceri de peste 300 mil dolari. Iar utilizarile fulerenilor ar putea fi extrem de variate, nefiind deocamdata toate testate.

Si la categoria "Cercetare", invingatorii au fost tot germani: Jürgen Pfitzer si Helmut Nägele, de la Institutul Fraunhofer pentru Tehnologie Chimica, care au pus la punct Arboform, un polimer natural considerat alternativa «verde» la plastic; poate fi topit si modelat in forma de computere, telefoane celulare si televizoare, fiind la fel de stabil precum plasticul. In 2009 au fost produse 275 tone de Arboform, foarte cerut si in industria automobilistica gratiei asemanarii sale cu lemnul si maleabilitatii.

Cat despre categoria "Industrie", aici au invins elevetianul Albert Markendorf si germanul Raimund Loser, inventatorii scannerului laser 3D pentru controlul calitatii in industria auto si aerospatiala.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: