Faptele bune si rele ne dau “superputeri”

06 05. 2010, 13:25

In cadrul unui experiment, 91 de voluntari au fost rugati sa tina intr-o anumita pozitie o greutate, atat timp cat puteau. Li s-a oferit pentru acest lucru o suma de bani modica. Unora li s-a propus sa o doneze in scopuri caritabile, si toti au acceptat, in timp ce altora nu li s-a mentionat acest aspect. Reluand experimentul, voluntarii care au donat bani au tinut, fara exceptie, greutatea cu aproximativ 7 secunde mai mult decat cei care n-au primit propunerea caritabila si, deci, nu i-au dat curs.

Intr-un al doilea experiment, cu 151 de voluntari, participantilor li s-a cerut sa sustina o greutate in timp ce redactau o poveste fictionala in care fie ajutau, fie raneau, fie nu aveau niciun impact asupra unei alte persoane. Cei care au scris ca ajutau pe cineva au tinut greutatea cu 5 secunde mai mult decat cei care au imaginat o interactiune neutra. Totusi, transpunerea in ipostaze de raufacatori a unor voluntari a parut sa potenteze si mai mult forta fizica, cei care s-au gandit ca raneau pe cineva putand sa tina greutatea si cu pana la 8 secunde mai mult decat neutrii. Acest lucru s-ar datora, cred cercetatorii, faptului ca participantii care s-au gandit ca fac rau cuiva trebuiau, mai intai, sa-si depaseasca pornirile de constiinta care le spuneau ca a rani este gresit.

"Atunci cand te gandesti la supereroi sau la superticalosi, te gandesti la oameni care poseda o vointa de fier si sunt relativ imuni la durere. Iar din cauza propriei perceptii asupra eroilor si a ticalosilor, inglobezi oarecum asta in tine, sau te transformi in perceptia pe care o ai despre erou si personaj negativ, atunci cand faci fapte bune sau rele", declara autorul studiului Kurt Gray, doctorand in psihologie al Universitatii Harvard, din Cambridge.

Sursa: Livescience

CITESTE SI:

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in care traiesti!