Cafeaua previne cataracta

07 05. 2010, 11:55

Conform studiului prezentat la intalnirea anuala a "Association for Research in Vision and Ophthalmology", care s-a desfasurat zilele trecute la Fort Lauderdale, in Florida, consumul de cafea v-ar putea feri de cataracta, boala provocata de o progresiva opacizare a cristalinului.

Pentru a ajunge sa afirme despre cafeina ca ofera protectie in fata daunelor provocate de radicalii liberi reactivi la oxigen (asa-numitii ROS), oamenii de stiinta au expus la raze UVA mai multe lentile oculare in vitro, prelevate de la soareci, in prezenta unei enzime numite chinurenina, cu si fara cafeina. Tot in acelasi mod, ei au realizat si teste in vivo pe un grup de soareci, carora anterior le-a fost adminstrata o dieta pe baza de cafeina si galactoza.

Rezultatele au aratat ca in ambele cazuri, cel al lentilelor in vitro si cel in vivo, cafeina s-a dovedit in masura sa protejeze lentila oculara de eventuale deteriorari, prevenind astfel cataracta. "Aceste efecte ale cafeinei nu au mai fost semnalate pana acum, ca atare trebuie considerate de mare interes in conditiile continutului relativ ridicat de cafeina din bauturile aflate pe piata la ora actuala", au comentat oamenii de stiinta.

Sursa: La Stampa

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: