Un vaccin impotriva aterosclerozei

12 05. 2010, 11:00

Limfocitele T ale sistemului imunitar pot ataca colesterolul "rau" - LDL-, si declansa o reactie inflamatorie care duce la ateroscleroza. Recunoasterea acestui mecanism le-a permis cercetatorilor de la Karolinska Institutet din Stoccholm sa puna la punct un vaccin impotriva receptorului limfocitar care permite recunoasterea LDL-ului; acesta s-a demonstrat in masura sa inhibe dezvoltarea aterosclerozei la animalele de laborator pe care a fost testat.

Pana acum se considera ca inflamarea vaselor arteriale se declanseaza cand celulele T reactioneaza la particulele de LDL oxidat situate in placa aterosclerotica. Cercetatorii de la Karolinska Institutet au descoperit insa un mecanism diferit: adica, faptul ca celulele T sunt capabile sa reactioneze la componente ale particulelor normale de LDL, si ca nu-l mai recunosc ca atare dupa ce a fost oxidat.

"Intrucat reactia la colesterolul LDL poate fi daunatoare, celulele T sunt in mod normal blocate de semnale inhibitorii. Mecanismele de control ale organismului functioneaza corect cand LDL-ul se gaseste in sange, in ficat, sau in limfonoduri; dar cand se acumuleaza in peretii arterelor, aceasta inhibitie nu mai e suficienta. Atunci celulele T sunt activate si survine inflamatia", a explicat Göran K Hansson, seful echipei de cercetatori.

Un vaccin impotriva receptorului pe care linfocitele T il utilizeaza pentru a recunoaste colesterolul LDL a fost testat cu succes pe animale de laborator, demonstrand ca poate bloca reactia imunitara si reduce cu 60-70% ateroscleroza. In prezent, cercetatorii incearca sa puna la punct o versiune a vaccinului in masura sa vina in ajutorul celor cu risc crescut de infarct de miocard sau accident vascular cerebral.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: