Cu cine s-a mai “corcit” Homo sapiens?

13 05. 2010, 13:27

Dupa remarcabila descoperire a savantilor de la Institutul de Antropologie Evolutionista Max Planck din Leipzig, Germania, care au detectat in genomul uman a proportie de 1-4% de gene provenind de la oamenii de Neanderthal, cercetatorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, afirma ca neanderthalienii nu sunt singurii hominizi cu care H. sapiens s-a hibridat in cursul evolutiei sale.

Dupa opinia profesorului Joao Zilhao de la universitatea metionata, teoria "Out of Africa" (conform careia H. sapiens a parasit acest continent acum cca. 100.000 de ani si s-a raspandit prin lume) propune o poveste "prea simpla pentru a fi adevarata".

Mai credibil ar fi faptul ca, in cursul acestor migratii, reprezentantii speciei H. sapiens sa se fi imperecheat si cu indivizi din specii inrudite, dar diferite, care, ulterior, au disparut.
Autorii unui studiu recent, realizat la Universitatea din New Mexico, SUA, afirma ca au gasit dovezi care sustin ideeea ca diversitatea genetica a locuitorilor Eurasiei se datoreaza incrucisarii intre mai multe specii de hominizi.

Aceiasi cercetatori au constatat, in cazul unor populatii din regiunea indo-pacifica, o crestere brusca a diversitatii genetice, survenita acum cca. 40.000 de ani si care nu poate fi atribuita incrusicarii cu oamenii de Neaderthal, deoarece acestia nu au ajuns niciodata in aceste regiuni sudice ale planetei.

E probabil ca H. sapiens sa se fi incrucisat, in acest caz, cu alte specii, posibili candidati fiind Homo erectus si specii inrudite cu Homo floresiensis, un hominid de talie mica si care locuia in insulele Indoneziei in urma cu cca. 13.000 de ani.

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au descoperit, in diferite parti ale lumii, fosile de hominizi care prezinta caracteristici "amestecate", sugerand o imperechere inter-specifica.
In Portugalia, a fost gasit scheletul unui copil care, dupa parerea specilistilor, ar fi un hibrid intre H. sapiens si H. neanderthalensis; in China, au fost descoperite oase - cu vechimea de 40.000 de ani - ale caror caracteristici amintesc de mai multe speci din genul Homo, iar in Siberia, a fost identificat, recent, scheletul unei femei (Femeia-X, cum a fost botezata de specialistii de la Institutul Max Planck) care, dupa parerea acestora, nu apartine nici speciei H. sapiens, nici celei a omului de Neanderthal. Cercetatorii au reusit sa extraga, din acest fosile, ADN care este inca in curs de analizare.

Sursa: New Scientist

CITESTE SI: