Spider, molecula-robot

16 05. 2010, 00:00

Acest rezultat ar putea duce, chiar daca perspectiva este deocamdata destul de indepartata, la realizarea de sisteme moleculare utilizabile in scop terapeutic; adica, roboti nanometrici reconfigurabili, capabili sa recunoasca un ambient, de exemplu markerii patologici, sa ia o decizie (cum ar fi aceea de a neutraliza celula purtata de markerul respectiv) si s-o puna in practica ("livrandu-i" un medicament citotoxic).

Pentru a atinge aceasta performanta, ilustrata intr-un articol aparut in revista "Nature", oamenii de stiinta au trebuit sa infrunte o problema aparent insurmontabila: "In robotica normala, insusi robotul contine cunostintele legate de comenzi, dar in cazul fiecarei molecule in parte nu putem inmagazina acea cantitate de informatie: prin urmare ne-am gandit sa inmagazinam informatia privitoare la comenzi in exterior", a explicat Nils G. Walter de la Universitatea Michigan din Ann Arbor. Cu alte cuvinte, a adaugat Milan N. Stojanovic de la Universitatea Columbia, "impregnand mediul moleculei cu indicii informative".

Robotul molecular utilizat de cercetatori, supranumit "Spider", a fost inventat in urma cu cativa ani de Stojanovic, care la acea vreme a reusit sa-l faca sa duca la bun sfarsit o "plimbare" pe o suprafata, dar una cu totul aleatorie si neprogramata. De aceasta data insa, "Spider" a reusit sa mearga pe un substrat creat cu ajutorul unei structuri de ADN, indreptandu-se in directia dorita de oamenii de stiinta. Robotul molecular, care are un diametru de patru nanometri, este dotat cu trei "picioare" de ADN enzimatic, adica AND-ul care "coase" si "taie" o anumita secventa genetica.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: