Moment de rascruce in stiinta: a fost “construita” prima celula cu genom sintetic

21 05. 2010, 13:21

Microorganismul rezultat arata si se comporta exact ca si echivalentul sau natural.

Geneticienii de la compania americana J Craig Venter Institute (JCVI) au pornit de la un genom bacterian existent (ansamblul genelor, echivalent unui "software" al celulei, care contine "instructiunile" dupa care se dezvolta si functioneaza organismul), al unei celule de Mycoplasma capricolum, au descifrat secventa de gene a acestuia si au construit apoi, prin sinteza chimica, o copie a lui.

Cromozomul sintetic astfel obtinut a fost implantat intr-o celula bacteriana "goala" (din care fusese indepartat cromozomul) dintr-o alta specie, Mycoplasma mycoides, transformand-o, astfel, intr-o noua specie (denumita de cercetatori Mycoplasma mycoides JCVI-syn1.0).

Celula astfel prelucrata a inceput sa functioneze in conformitate cu instructiunile incifrate in secventa de gene si s-a reprodus, prin diviziune, obtinandu-se, astfel, miliarde de copii ale celulei cu genom sintetic.

Performanta este privita drept un eveniment de extrema importanta in istoria stiintei, dar a starnit si multe reactii de ingrijorare legate de posibilitatea utilizarii acestei tehnologii pentru crearea unor arme biologice.

Cercetatorii de la JCVI vorbesc insa de posibilitatea obtinerii, in viitor, a unor microorganisme capabile sa produca medicamente, combustibili sau sa absoarba gazele poluante din aer.

Sursa: BBC

CITESTE SI: