O vopsea ca pielea rechinului

25 05. 2010, 10:51

In realizarea noii vopsele, oamenii de stiinta s-au inspirat din natura: mai precis, ei au incercat sa imite pielea rechinului (alcatuita din fibre de colagen si care-i permite diminuarea turbulentelor apei datorate frecarii), cu ajutorul celei mai moderne tehnologii a materialelor nanostructurate. Dupa cum se stie, rechinii sunt capabili sa inoate foarte rapid, si acest lucru se datoreaza structurii pielii lor, care a evoluat astfel incat sa opuna o minima rezistenta la apa. In plus, vopseaua aeronavelor trebuie sa reziste la fluctuatii de temperatura de intre -55 pana la +70 grade Celsius, la o radiatie ultravioleta intensa si la viteze ridicate.

"Noua vopsea ofera multe avantaje: se aplica pe partea exterioara a avionului si nu este necesar un alt strat ulterior. De asemenea, nu adauga greutate si poate fi periodic indepartat si reaplicata; in fine, poate fi aplicata si pe suprafete tridimensionale", e explicat Volkmar Stenzel, cercetator la Fraunhofer Institute si coordonator al studiului.
Potrivit calculelor cercetatorilor, daca aceasta vopsea s-ar putea aplica la toate avioanele din lume, ar genera o economie de peste 4 mil tone de carburant in fiecare an.
Sursa: Le Scienze


CITESTE SI: