Câştigătorii Premiilor Niram Art 2010

31 05. 2010, 09:00

Scriitorul Varujan Vosganian a fost desemnat castigător al Premiilor Niram Art, atat la sectiunea Poezie cat si Proză. Vosganian a ridicat Marele Premiu Niram Art pentru Poezie - Trofeul Tristan Tzara si Marele Premiu pentru Proză - Trofeul Mihail Sebastian pentru romanul "Cartea Şoaptelor" (Ed. Polirom, 2009). Publicului prezent, in majoritate spaniol, i-a fost prezentată "Cartea Şoaptelor" prin proiectia unui videoclip cu recitarea in limba spaniolă a mai multor fragmente din roman, eveniment care a avut loc in cursul lunii mai, in Espacio Niram.

Premiul Niram Art pentru Poezie Trofeul RefleXos a fost decernat poetului roman Dan Herciu, alături de care a mai fost premiat si un poet spaniol. Premiile pentru Poezie au fost decernate in colaborare cu Cercul Poetic Reflectii din Madrid. Trofeul Constantin Brancusi a fost ridicat de sculptorul roman Eugen Petri. La Sectiunea Fotografie, castigătorii desemnati au fost fotograful spaniol Miedho iar la debutanti fotografa israeliancă de origine romană Natalie Schor.

Marele Premiu Niram Art de Pictură pentru intreaga carieră si Trofeul Victor Brauner a revenit artistei plastice romance Medi Weschler Dinu, in varstă de 102 ani, care a trimis organizatorilor un mesaj video din Bucuresti, exprimandu-si emotia la aflarea vestii. Un lucru demn de mentionat este faptul că Medi Weschler Dinu i-a cunoscut personal pe aproape toti artistii si scriitorii romani ale căror nume au fost date, in semn de omagiu, Trofeelor: Victor Brauner, Eugène Ionesco, Tristan Tzara, Corneliu Baba.

Cel de al doilea Mare Premiu pentru Pictură si Trofeul Corneliu Baba a revenit artistului plastic armean Onik Sahakian, cel mai apropiat prieten aflat in viată al lui Salvador Dali. Sosit din New York pentru această ocazie, Onik Sahakian si-a exprimat bucuria de a ridica un Premiu in tara picturii, Spania. Tot la Sectiunea Pictură au mai fost premiati si 2 pictori spanioli. Galeristul spaniol Antonio Calderon de Jesus a fost recompensat cu Trofeul Ambroise Vollard pentru Video-Proiectul "Galeria ArteJescal prezinta arta romanească", ce reuneste artisti din mai multe zone ale Romaniei iar la sectiunea Teatru, Lorenzo Mijares, fondatorul Teatrului de Hemofictiune din Barcelona a primit Trofeul Eugène Ionesco.

Pentru fiecare premiant in parte, s-a difuzat cate o proiectie video cu cele mai reprezentative opere, scurte interviuri si fragmente critice pentru familiarizarea publicului cu artistii laureati. Pe langă Premiile si Trofeele oferite de revistă, Editura Niram Art a oferit un premiu in valoare de 6000 de Euro scriitorului spaniol Héctor Martínez Sanz, pentru romanul "Mihai si Veronica", desemnat castigător al Concursului de Literatură "Eminescu văzut de spanioli". La acest concurs, au participat mai multi autori spanioli care au scris romane despre Mihai Eminescu. Directorul Editorii Niram Art, colonelul Miguel Angel Galan Segovia a fost cel care a inmanat cec-ul autorului.

Romanul "Mihai si Veronica" a fost de asemenea recompensat cu Trofeul Niram Art, urmand si publicarea editorială, in cursul acestui an. Din juriul Concursului de Literatură au facut parte: Horia Barna (dir. ICR Madrid - la acea dată - si Editor al Editurii Niram Art), Fabianni Belemuski (dir. Revista Niram Art), Eva Defeses (jurnalistă, Defeses Fine Arts PR Agency), Thomas Abraham (asistent editorial Niram Art) si Rubén Darío (artist plastic, proprietarul Revistei Niram Art).

Primele cărti semnate de autori romani si apărute in limba spaniolă ale Editurii Niram Art, au fost lansate in cadrul Galei de Premiere: volumul de poezie "Instantanee in patru fire" de Ariadna Petri si volumul de proză scurtă "Jurnalul Capitanului Nwo Sékke si alte povestiri" de Fabianni Belemuski. Editura Niram Art, recent infiintată de artistul plastic Romeo Niram, a debutat in luna aprilie 2010, cu volumul de eseuri "Pentagonul", despre 5 mari personalităti romanesti, semnat de filosoful Hector Martinez Sanz.

Trofeele Niram Art sunt piese artistice create de artistul plastic roman Bogdan Ater, fiind si personalizate, fiecare purtand chipul personalitătii omagiate: Victor Brauner, Tristan Tzara, Corneliu Baba, Mihail Sebastian, Constantin Brancusi, Ambroise Vollard.

Evenimentul s-a desfăsurat in prezenta a 300 de invitati, la Cazinoul Militar al Centrului Cultural al Armatei din Madrid. Printre cei prezenti s-au numărat ambasadorul Romaniei in Spania Maria Ligor, Cesar Antonio Molina, fostul ministru al Culturii - Spania, profesori de la Universitatea Complutense, artisti plastici, ziaristi romani si spanioli.

DESCOPERA lumea in care traiesti!