Furt de gene intre plante

02 06. 2010, 11:32

O gena trecuta de la o planta propriului parazit: aceasta este descoperirea facuta de un grup de cercetatori de la Institutul Riken impreuna cu cei de la Universitatea Tokio.
Studiul, publicat in revista Science, vorbeste pentru prima oara despre dovezi empirice ale transferului de gene intre plante, sustinand teoria unui alt mecanism de evolutie in lumea vegetala decat cel cunoscut.

Transferul de material genetic intre specii diferite (a carui denumire tehnica este cea de transfer genic orizontal) este un mecanism evolutiv puternic si fascinant deoarece le permite speciilor sa-si "achizitioneze" o functie de la o alta specie, si prin urmare sa evolueze si sa se adapteze rapid la noi conditii de mediu; desi acesta este un mecanism foarte comun in lumea bacteriilor, pana acum transferul de gene intre plante era doar o ipoteza.

Pentru a cerceta schimbul de material genetic intre plante din specii diferite, cercetatorii si-au concentrat atentia asupra plantei parazite "Striga hermonthica" (din familia Orobanche), care dauneaza doar plantatiilor de cereale, in mod deosebit de orz si orez. In urma analizei celor 17.000 de gene ale acesteia, a reiesit ca una - Contig9483 -, nu este prezenta la celelalte specii din aceasta familie, dar face parte din genomul graminaceelor. Pentru a identifica originea genei, oamenii de stiinta au comparat secventa de 448 aminoacizi a proteinei de S. hermonthica cu cea a speciilor parazitate, observand o puternica asemanare cu gena prezenta in genomul orzului.

Sursa: Galileo

CITESTE SI