Incepe Apocalipsa pentru bursuci ?

02 06. 2010, 13:39

Autoritatile sustin ca, de fapt, lupta impotriva raspandirii tuberculozei bovine, iar bursucii ar juca un rol important in raspandirea acestei boli periculoase. In consecinta, sunt pe cale sa impuste si sa prinda in curse toti bursucii din apropierea fermelor de crestere a a animalelor.
Decizia a ridicat numeroase critici si proteste atat din partea iubitorilor de animale grupati in organizatia Badger Trust, cat si din partea expertilor in viata si biologia celui mai mare mustelid in Insulele Britanice.

Anul trecut, guvernul a fost obligat sa plateasca crescatorilor de vite circa 24 milioane lire sterlinde drept plati compensatorii in dauna vitelor ucise de tuberculoza bovina. Recent, un numar de trei persoane au fost arestate deoarece impiedicau accesul autoritatilor in paduri.
O parte a fermierilor care sustin eradicare bursucilor, ca fiind o masura eficienta de stopare a raspandirii epidemiei de tuberculoza bovina, se tem sa vorbeasca in public din cauza represaliilor pe care le risca din partea ecologistilor si a membrilor Badger Trust.

"Autoritatile nu au prezentat inca nicio dovada solida care sa demonstreze negru pe alb ca bursucii sunt purtatori directi ai bolii. Totul nu este decat o dovada de incompetenta si dorinta de a rezolva lucrurile in graba. Bursucii salbatici nu se hranesc cu resturile din abatoare deoarece acestea sunt incinerate, iar de bursuci care sa atace si sa ucida vaci, nu cred ca a auzit sau va auzi cineva vreodata", declara Celia Thomas, purtatoare de cuvant din partea conducerii Pembrokeshire Against the Cull, o alta organizatie care se opune eliminarii bursucilor.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: