Rozatoarele “de casa” pot transmite boli periculoase

03 06. 2010, 13:34

"Febra muscaturii de sobolan" sau febra streptobacilara este, in mod obisnuit, asociata cu conditiile insalubre de viata, cand oamenii traiesc in medii infestate de sobolani si sunt muscati ori zgariati de acestia sau intra in contact cu secretiile lor.

Insa acum boala ameninta si cele mai curate cartiere din tarile dezvoltate, pe masura ce tot mai multi oameni aleg sa tina in casa, pe post de animale de companie, rozatoare precum gerbilii, sobolanii ori cobaii ("porcusori de Guinea").

Alte categorii cu risc crescut de imbolnavire ii cuprind pe cei care lucreaza in magazine de animale si pe tehnicienii de laborator, care manipuleaza rozatoarele folosite pentru experimente.
Simptomele bolii includ: febra, eruptii cutanate, dureri de cap, voma si dureri articulare.

Dr. Shivanti Abeysuriya, de la Centrul Medical Elizabeth II din Perth, Australia, afirma ca riscul de infectie in urma unei muscaturi este de 10%, iar in cazul in care infectia nu este tratata, riscul de deces este, de asemenea, de 1 la 10.

Printre complicatiile bolii se numara endocardita (inflamatia valvelor inimii), meningita, artrita septica si abcesele in creier sau alte organe.

Desi bacteriile care produc infectia sunt specifice rozatoarelor, boala poate fi transmisa la om si de caini sau pisici care au mancat sau doar muscat recent un sobolan, de pilda, si au fost infectate temporar.

Cercetatorul atrage atentia asupra faptului ca, desi boala nu e foarte frecventa, detinatorii de animale trebuie sa fie constienti de risc si sa manipuleze cu grija animalele, iar tehnicienii si vanzatorii trebuie sa poarte manusi de protectie, sa se spele pe maini cu apa si sapun si sa mearga la medic daca prezinta simptome suspecte.

Sursa: CBC

CITESTE SI: