Soarta lui Ticu Lăcătuşu şi a lui Cornel Coman depinde de un pilot Groenlandez

06 06. 2010, 13:06

Cei doi exploratori români şi-au atins ţelul: au atins extrema vestică a calotei glaciare groenlandeze. Eco-Greenland 2010 este un succes! Expediţia îşi propunea traversarea calotei de la est la vest, în încercarea de a atrage atenţia asupra topirii masive şi importanţa acestui fapt în echilibrul ecosistemului. Ironia sorţii a făcut ca tocmai topirea gheţii să le pună soarta în pericol: cei doi sunt blocaţi pe coasta vestică, înconjuraţi de şuvoaie furioase şi lacuri adânci de 5 m. Scăparea lor este un elicopter care întârzie să apară din cauza condiţiilor meteo proaste. Natura le joacă o ultimă festă pe tărâmul îngheţat.

PE 31 mai dimineaţa un reprezentant al Clubului Montan Român era contactat de un oficial danez. Acesta îl avertiza să ia legătura cu exploratorii români, întrucât porţiunea de 50 km din direcţia est către Kangerlussuaq este imposibil de traversat din cauza topirii gheţii. El sugera două alternative: fie întoarcerea din drum, dacă rezerva de hrană o permite, fie recuperarea românilor cu ajutorul unui elicopter, ultima variantă fiind posibilă doar dacă cei doi beneficiau de asigurare care să acopere costurile.

PE 1 iunie un nou mesaj a parvenit Clubului. După ce oficialii danezi au aflat poziţia exactă a românilor, au insistat ca cei doi să nu încerce traversarea ci să contacteze firma de asigurări în vederea evacuării. Alertat, asiguratorul a început demersurile şi documentaţia. Pe 2 iunie elicopterul a fost antamat însă Ticu şi Cornel au refuzat evacuarea. Mai aveau doar câţiva kilometri până la extrema vestică a calotei. Erau prea aproape pentru a se da bătuţi. Cornel a căzut în apa rece ca gheaţa. A urmat şi Ticu, care a povestit cu umorul caracteristic experienţa prin sms: "în gerul din zori Cornel a făcut o primă baie arctică, i s-a rupt gheaţa sub schiuri şi s-a scufundat instantaneu cu tot cu bocanci. Pe la prânz am păţit şi eu la fel iar încercarea de a te usca la -20 C poate fi o glumă bună şi atât."

Pe data de 3 iunie s-a stabilit un nou moment istoric pentru alpinismul românesc: expediţia Eco-Greenland a atins extrema vestică a calotei Groenlandei. Însă natura nu a ţinut cu ei nici de această dată: "Înca 25km şi printre apele reci care se scurg în jurul nostru spre ţărmul de vest am stabilit ultima tabara a Eco Greenland 2010! Rămâne de văzut cum ajungem de aici la aeroportul din Kangerlussuaq, cel mai bine utilat din Groenlanda, controlat de altfel de Autoritatea Autonoma Groenlandeza. Mai sunt câţiva km, pe care în mod normal i-am fi făcut pe drumul care leagă gheţarul de Old Camp Resort, locul care ar trebui să însemne întoarcerea noastră în civilizaţie, şi care este acum sub ape. Deocamdată între noi şi restul lumii este un lac imens...". Acesta era mesajul transmis de Ticu pe data de 3 iunie.

4 iunie i-a găsit în continuare în cort, victorioşi, după 600 de km de mers pe schiuri, dar înconjuraţi de ape. Din cauza vremii elicopterul întârzie să apară. Cei de la firma de asigurări sunt în permanentă legătură cu Air Greenland şi cu cei de acasă. Gheaţa continuă să se topească ceea ce face aterizarea aproape imposibilă. Nu se ştie dacă elicopterul va ajunge astăzi. Ticu şi Cornel depind încă o dată de bunăvoinţa naturii.

Citeste aici totul despre cea mai mare expeditie romaneasca, Ecogreenland 2010