Cimitirul gladiatorilor

08 06. 2010, 11:41

Din expertizele realizate de specialistii de la Universitatea Central Lancashire, ale caror rezultate au fost date publicitatii astazi, a reiesit ca unul dintre schelete purta semne ale muscaturii unui leu sau alt animal carnivor, in timp ce asupra celorlalte oase ar exista fracturi provocate de un corp contondent: un ciocan sau un ciomag erau in mod frecvent utilizate pentru a da "lovitura de gratie", si chiar si decapitarea pare a fi fost o rezolvare destul de frecventa a luptelor de gladiatori.

Din analiza unei parti a scheletelor, toate apartinand unor barbati tineri si robusti, a reiesit ca acestia aveau muschii bratelor drepte mult mai dezvoltati, o caracteristica observata de scriitorii romani la sclavii antrenati inca din adolescenta sa devina luptatori in arena. De asemenea, examenul dentar a scos la iveala ca barbatii proveneau din numeroase provincii romane, printre care si Africa de nord, unul dintre locurile traditionale de provenienta a gladiatorilor.

"Nu exista alte cimitire ale gladiatorilor atat de bine conservate in nicio alta parte a lumii", a declarat Michael Wysocki, profesor de antropologie si arheologie la Universitatea Central Lancashire. Potrivit lui Kurt Hunter-Mann, membru al "York Archeological Trust", muscatura identificata reprezinta o dovada semnificativa. "Muscatura provocata de un animal carnivor de talie mare - probabil un leu, dar ar putea fi si de tigru sau de urs - trebuie sa fi survenit cu siguranta intr-o arena", a precizat el.

Teoria se bazeaza pe faptul ca York era una dintre cele mai importante colonii romane in Anglia (a fost capitala a provinciei), iar aristocratia locala ar fi avut fara doar si poate o viata sociala foarte intensa.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: