A fost descoperita cea mai veche incaltaminte din lume

11 06. 2010, 13:10

Piesa de incaltaminte veche de circa 5 500 ani, este realizata din piele de vita si a fost cusuta dintr-o singura bucata de piele astfel incat sa se potriveasca cat mai bine cu piciorul posesorului. Gheata-opinca era umpluta cu iarba uscata, iar cercetatorii nu sunt siguri daca acest lucru a fost facut pentru a tine de cald piciorului, sau pentru a pastra forma optima a incaltamintei si a absorbi umezeala atunci cand nu era purtata.

Specialistii declara ca inca nu stiu daca era o piesa de incaltaminte destinata femeilor sau barbatilor, dar opinca primitiva corespunde marimii 38.
Stravechiul obiect a fost descoperit in pestera Areni-1, din provincia Vayotz Dzor de la granita Armeniei cu Turcia si Iranul. Conform arheologilor, gheata-opinca a reusit sa raman conservata perfect timp de milenii, datorita temperaturii scazute si atmosferei uscate din pestera a carui sol este acoperit de un strat gros si pietrificat alcatuit din excremente de oaie.

"Am crezut initial ca incaltarile nu sunt mai vechi de 600-700 ani, deoarece erau intr-o conditie foarte buna. De abia dupa ce materialul a fost datat cu carbon separat in laboratoare din Oxford si California, am realizat ca ghetele-opinci erau mai vechi cu cateva sute de ani decat insasi incaltarile purtate de Oetzi, celebrul om al gheturilor din Alpi" declara pentru BBCNews, cercetatorul Ron Pinhas din cadrul University College Cork, Irlanda.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: