Daca se raceste Pacificul, vom ingheta cu totii

16 06. 2010, 13:13

Un studiu recent efectuat de specialistii Universitatii din Miami, Florida, a descoperit o legatura intre temperatura apelor de suprafata ale Oceanului Pacific din perioada fenomenului El Nino, si seceta prelungita din America de Nord si Europa medievala.

Pe timpul a 142 de ani, temperatura apelor Pacificului a scazut cu pana la un grad Celsius, dar a fost suficient pentru provocarea unui dezechilibru climatic de proportii.

Popoarele Anasazi care traiau la intersectia de astazi a statelor Utah, Colorado, New Mexico si Arizona, au pierit in masa datorita secetei. In Europa a fost si mai rau.

Studiile au descoperit ca dezastrele au fost precedate de trei ani in care Batranul Continent a fost scaldat de ploi torentiale, care au dus in cele din urma la declansarea Marii Foamete dintre anii 1315-1320. Fenomenul a facut tranzitia intre Perioada Medievala Calda si Mica Glaciatiune care a inceput odata cu anul 1500. In acea perioada, conditiile meteo extreme au dus la distrugerea culturilor agricole si la aparitia foametei in Europa Occidentala.

Un semnal alarmant vine odata cu comparatia datelor si cifrelor acelei perioade cu situatia din zilele noastre. Spre supriza echipei condusa de climatologul Robert Burgman, multe date din trecut sunt similare cu cele din ultimii ani. Cu alte cuvinte, scaderea apelor Pacificului in urma topirii calotelor glaciare din Arctica si Antarctica, va duce la un cataclism climatic in Europa, odata cu declansarea unei glaciatiuni bruste.

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI: