Delfinii prefera pestii “premium”

25 06. 2010, 13:42

Din contra, inteligentele mamifere marine selecteaza cu mare atentie speciile de pesti intalnite, avand preferinte pentru cei a caror carne bogata in proteine este o sursa valoroasa de energie si nutrienti, cum este cazul pestilor lanterna. Delfinii aleg cu buna stiinta sa ignore pestii cu carne de calitate inferioara.

Spre deosebire de cetacee, pradatorii cu sange rece din oceane, respectiv rechinii, sunt oportunisti tipici, nefacand nicio distinctie intre tipul si natura prazilor disponibile.
Mamiferele marine, in schimb, au evoluat spre diverse strategii de hranire. Bunaoara, balenele ucigase sunt specializate in a se hrani cu foci, a caror grasime este o sursa importanta de energie. In schimb, dugongii sunt erbivori prin excelenta, supravietuind prin intermediul unei diete sarace in energie, alcatuita din alge si iarba de mare.

Dr. Jerome Spitz si echipa sa de oceanologi din cadrul Universitatii din Rochelle, Franta, a studiat dieta delfinilor comuni (Delphinus delphis), cea mai frecventa specie de delfini care traieste in apele calde ale Atlanticului. Comparand continutul stomacului definilor morti accidental in plasele de pescuit ton, cercetatorii au descoperit ca mamiferele marine au gusturi si preferinte distincte. In loc sa se hraneasca cu speciile de pesti abundente, dar a caror carne este saraca in proteinei, delfnii prefera sa urmareasca bancurile de pesti cu carne de calitate superioara. Spre exemplu, delfinii ignora deliberat pestii care contin mai putin de 5 kJ energie per gram. Speciile preferate ale delfinilor sunt pestele lanterna al lui Kroyer (Notoscopelus kroyeri) si pestele lanterna de ghetar (Benthosema glaciale), care contin 7,9 kJenergie per gram, respectiv 5,9 kJ energie per gram.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: