Despre Iubire

28 06. 2010, 07:00

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 1 iulie, de la ora 19:00, in atmosfera relaxata de la VerdeCafe, la o discutie despre Iubire din perspectiva Grecilor antici, precum si a monoteismelor abrahamice.

Despre Iubire - de la Grecii antici la primii crestini, cu Catalin Buciumeanu
Predicata dintr-o perspectiva afectiva cultura europeana pare sa penduleze semnificativ intre philos si eros. Aceste repere dau un sens inedit constitutiei noastre intelectuale mai ales ca - in ordinea alcaturii - natura umana resimte tensiunea dintre carne si spirit in tot atatea moduri cate feluri de a iubi exista: titanic, profetic, dionisian, democratic tiranic, muzical si retoric.
Cultura greaca n-a ezitat sa-si asume si in aceasta privinta zenitul reflectiei. Platon a re-simtit aproape organic necesitatea unei intemeieri metafizice pe un concept cu valente bi-polare ce avea sa uneasca cerul si pamantul in om. Numele dorintei nestavilite de a uni divinul si umanul este fara indoiala erosul.
Resemnificat puternic in crestinism acest concept devine sursa a mantuirii noastre.


• Despre iubire - din perspectiva iudaismului, crestinismului si a islamului, cu Andrei Gaitanaru
Toate cele trei monoteisme abrahamice - iudaismul, crestinismul si islamul - sunt constituite in jurul imperativului iubirii: porunca de a-l iubi pe Dumnezeu cu toata fiinta si fara nici un rest de echivocitate, asa cum si El il iubeste pe om. Departe de a putea fi inteles din perspectiva unei erotici senzuale, pentru toate cele trei mari traditii spirituale, imperativul iubirii are un statut paradoxal: el este o conditie neconditionanta a carei asumare - partiala sau totala - marturiseste calitatea relatiei cu Dumnezeu, departarea sau apropierea fata de El.
Ramane de inteles, de ce, in cazul crestinismului cel putin, iubirea este calea regala a intalnirii cu Dumnezeu. Este aceasta doar expresia prin excelenta a oricarui gest extatic, a intalnirii neconditionate cu Celalalt? Sau, in acelasi timp, iubirea semnaleaza ceva insasi "natura" lui Dumnezeu si din cea a omului?

Data: Joi 1 iulie, 19:00
Taxa: 30 ron - adulti/ 25 ron - elevi, studenti
Loc: VerdeCafe (Str Domnita Ruxandra nr 15)
Inscriere la - contact@victoriei.ro