Cursa pentru salvarea dropiei indiene

28 06. 2010, 13:24

Localnicii care traiesc in apropierea Sanctuarului pentru Pasari Karera, creat in anul 1981, in scopul salvarii de la extinctie a dropiei indiene, protesteaza in favoarea desfiintarii rezervatiei si folosirii terenurilor zonei pentru agricultura, acestia dorind si taierea padurilor din zona pentru a face astfel rost de lemn de foc. Situatia este deja delicata, deoarece ecologii si conservationistii care au studiat intregul fenomen, declara ca un astfel de incident va crea precedente periculoase in privinta protejarii naturii in India, deoarece restul rezervatiilor din aceasta tara suprapopulata se confrunta cu situatii asemanatoare, locuitorii din preajma zonelor protejate cerand desfiintarea acestora si transformarea terenului in zone agricole.

Localnicii satului Dihalia din vecinatatea rezervatiei Karera sustin ca sanctuarul pentru pasari le afecteaza viata. Culmea ironiei este ca aceiasi localnici se plang ca nu au voie sa cumpere sau sa vanda pamantul, sa sape mine, sa vaneze si sa pescuiasca in rezervatie, sau sa taie lemne din padure…

"Fiii nostri nu pot vana sau vinde pamanturile rezervatiei, astfel ca fetele noastre nu vor avea bani sa se marite. Va rog faceti ceva pentru desfiintarea rezervatiei, pentru ca astfel sa ne putem organiza vietile", declara Jawahar Singh, starostele satului.

Ecologistii sunt siderati de insistentele satenilor, afirmand ca acestia sunt singurii vinovati de disparitia dropiilor, cauzata de activitatile lor agresive care au distrus mediul ambiant din rezervatie. Dropia indiana este o pasare imensa, de talia dropiei din Europa. In perioada cuibaritului, dropiile indiene au nevoie de liniste, precum si de zone vaste, nederanjate de prezenta omului. Agricultura mecanizata si pasunatul, combinat cu incursiunile oamenilor in habitat, sunt responsabile de disparitia dropiilor. Un nucleu de 15 dropii au fost aduse la Karera in anul 1981, numarul lor crescand pana la aproximativ 40 de exemplare, dupa care, din cauza activitatilor umane, nici macar o singura dropie nu a mai fost zarita in zona inca din anul 1994. Dropia indiana (Ardeotis nigriceps) mai traieste doar in stepele aride in India si Pakistan, ornitologii estimand ca la nivelul anului 2008 mai traiau maxim 1.000 de exemplare.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: