A fost masurat cel mai scurt interval de timp perceptibil

29 06. 2010, 13:20

Pana acum, s-a presupus ca electronii incep sa se desprinda de atom imediat dupa impactul cu fotonii, particule de lumina. Acest efect, cunoscut sub denumirea de fotoemisie, a fost explicat de Albert Einstein cu mai bine de o suta de ani in urma.

Dar oamenii de stiinta de la Universitatile Technische si Ludwig-Maximilians din Munchen, precum si de la Institutul de Optici Cuantice Max Plank au descoperit ca, atunci cand lumina este absorbita de atomi, electronii se excita si sunt expulzati de acestia, daca particulele luminoase contin suficienta energie.

Totusi, exista o intarziere in separarea electronilor de atomi, pe care cercetatorii o considera cel mai scurt interval de timp masurat pana in prezent. Folosindu-se de o tehnologie speciala de masurare a intervalelor ultra-scurte, fizicienii au lansat pulsuri de lumina laser in spectru infra-rosu catre atomi de neon, un gaz nobil.

Atomii au fost loviti simultan de pulsuri ultraviolete extreme cu durata de 180 de attosecunde (cel mai scurt interval de timp care are nume), eliberand electronii de pe orbitalii lor atomici. Momentul cand electronii excitati au parasit atomul a fost inregistrat si s-a descoperit ca electronii diferitilor orbitali, desi excitati simultan, au parasit atomul cu o mica dar masurabila intarziere de aproximativ douazeci de attosecunde intre ei.

"O attosecunda reprezinta o miliardime dintr-o miliardime de secunda, un interval temporal inimaginabil de scurt. Dupa excitarea de catre lumina, unul dintre electroni paraseste atomul mai devreme decat altul. Ca atare, am putut demonstra ca electronii "ezita" succint, inainte sa plece de pe un atom. Prin urmare, amanarea de 20 de attosecunde, observata in eliberarea electronilor este, pana acum, cel mai scurt interval masurat vreodata in mod direct", explica Reinhard Kienberger, unul dintre cercetatori.

Sursa: Phenomenica

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: