In Marea Britanie traiesc in libertate zeci de specii exotice de animale

01 07. 2010, 13:30

Evadarea din crescatorii, introducerea accidentala prin intermediul transportului de marfuri sau abandonarea de catre proprietari a unor animale de companie a avut, uneori, urmari nesteptate: speciile respective s-au inmultit si prospera in climatul temperat al Marii Britanii.

Cea mai comuna astfel de "achizitie" este papagalul gulerat (foto), o specie originara din Asia si care are acum, in Marea Britanie, o populatie de cca. 50.000 exemplare.

Exista, de asemenea, cca. 1000 de veverite siberiene, colonii de scorpioni (sositi initial, se pare, pe un vas care transporta materiale de constructie din Italia) si mici populatii de wallabies (canguri australieni, de mici dimensiuni) de porci-furnicr (originari din Africa), caini-enot (scapati dintr-o ferma de crestere a animalelor pentru blana; specia e originara din Asia) si alte creaturi care s-au adaptat si traiesc alaturi de speciile native.

Biologii sunt ingrijorati de aceste modificari in componenta faunei, deoarece speciile invazive intra adesea in competitie cu cele indigene si duc la decimarea populatiilor acestora din urma.

Sursa: The Independent

CITESTE SI: