A fost descoperit un nou monstru al marilor

01 07. 2010, 14:13

Cumplitul carnivor marin de odinioara a primit denumirea stiintifica de Leviathan melvillei.
"Leviathan" avea forma si aparenta unui casalot modern, dar era inarmat cu niste falci si dinti mult mai puternici decat ai acestuia. Pe baza resturilor fosile, paleontologii estimeaza ca depasea lungimea de 17 metri. A fost un adevarat razboinic al marilor, se pare ca se angaja in lupte dure cu celelalte creaturi gigantice din oceane.

Casalotul din zilele noastre este un mamifer marin care se hraneste cu calmarii intalniti la mari adancimi; "Leviathan" era un pradator mult mai agresiv, care ucidea frecvent balene, foci, delfini si rechini.
"A fost un monstru al marilor. Si este interesant de retinut faptul ca, in aceeasi perioada in care a trait Leviathan, in oceane traia rechinul gigant Megalodon, care putea atinge lungimi de peste 15 metri. Este foarte posibil ca cei doi stapani ai apelor sa se fi intalnit si sa se fi luptat violent pentru privilegiul de pradator suprem", sustine dr. Christian de Muizon, directorul Muzeului de Stiinte Naturale din Paris.

Paleontologii estimeaza, pe baza fosilelor descoperite, ca Leviathan-ul era atat de puternic si redutabil, incat putea ucide prazi de pana la 8 metri lungime, dintr-o singura muscatura.
Craniul fosilizat, lung de peste 3 metri, a fost descoperit de paleontologii francezi intr-un sit din Peru.

"Eram in ultima zi a expeditiei noastre, cand unul dintre colegii nostri ne-a anuntat ca a gasit ceva foarte interesant. Cand am ajuns cu totii la locul indicat, ne-a aratat un dinte enorm. Dintele fosilizat era de doua ori mai mare decat dintii casalotilor moderni. Cand i-am gasit craniul, am observat ca noul rege al marilor avea dinti pe ambele maxilare, spre deosebire de casaloti, care au dinti doar pe maxilarul inferior" declara Olivier Lambert, unul dintre membrii expeditiei.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: