Prea multa sinceritate streseaza

07 07. 2010, 11:57

Faptul ca minciunile "albe" sunt "sanatoase" pentru relatiile interumane este bine cunoscut, dar stiinta nu se multumeste cu aceste simplificari. Robert Feldman, profesor de psihologie la Universitatea Massachusetts, a condensat 25 de ani de cercetari academice pe tema minciunilor intr-un eseu recent publicat sub titlul "Liar: the truth about lying".

Bazandu-se pe o serie de studii practice asupra psihicului uman, el explica in aceasta carte ca a spune adevarul nu este intotdeauna benefic, nici pentru noi nici pentru cei din jurul nostru; tocmai de aceea, crede Feldman, creierul este predispus sa minta, pentru a se apara si a supravietui.

Acest mecanism mental este unul atavic, aflat la baza evolutiei, pe care omul si l-a insusit de la animale; pe parcursul evolutiei, fiinta umana l-a eliberat insa de automatismele care regleaza comportamentul pasarilor si insectelor, "umanizandu-l" prin liberul arbitru, creativitate, rautate.

Daca la animale, minciuna se manifesta ca un dispozitiv biologic constant si repetitiv, in cazul omului lucrurile stau diferit, explica si Luigi Maria Anolli, profesor de psihologia comunicarii la Universitatea Milano-Bicocca: minciuna se naste din necesitatea de a supravietui, iar modul in care mintim variaza in functie de cultura si sta la baza conformatiei psihologice a unor intregi societati. "Mentalitatea populatiilor orientale este dintotdeauna bazata pe minciuna. Cea rusa si cea poloneza dimpotriva, pe sinceritate", precizeaza profesorul, in opinia caruia cultura italiana se afla pe o pozitie intermediara, datorand acest soi de echilibru culturii antice grecesti, care insista in a amesteca in doze egale minciuna si adevarul.

Ca toate mecanismele de supravietuire, si acesta este unul cu "efecte colaterale", mai cred psihologii. Minciuna, scrie Anolli intr-o carte intitulata "Rusine", pe termen scurt ajuta si inlesneste progresul, dar pe termen lung frustreaza psihicul uman, dezechilibrandu-l. Oamenii de stiinta vorbesc despre "emotii ale minciunii, acele descarcari de adrenalina care pe moment dau iluzia ca lucrurile s-au simplificat, dar in timp ii pot conduce pe indivizi la un comportament autodistructiv. Adevarul in schimb, desi ii constrange pe oameni la "un efort de responsabilitate" si ii streseaza, in timp aduce mai multa "liniste", prin urmare ar putea fi totusi mai "sanatos" pe termen lung.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: