Arta din microbi-Astazi intra la rampa E. coli (FOTO)

07 07. 2010, 13:15

Pentru realizarea "operelor de arta microbiana", cercetatorii s-au folosit pentru inceput doar de culturi bacteriene de Escherichia coli, una dintre cele mai des intalnite si toxice bacterii din mediul ambiant. Cu ajutorul unei pensule miniaturale captusita cu bacterii, oamenii de stiinta au creat diferite motive pe lamele circulare al caror diametru nu depasea 2 centimetri.

"Picturile" erau apoi introduse intr-un incubator special, astfel incat culturile microbiene "infloreau" la propriu pe modelul trasat dinainte de catre cercetatori.

Arta microbiana a fost readusa in actualitate de catre Dr. Ryan Gregory din cadrul Universitatii Guelph din Canada. Dr. Gregory declara ca a fost inspirat de evolutia biodiversitatii, dupa care s-a gandit sa inaugureze o expozitie in care sa prezinte creatiile sale.

Prima forma de arta microbiana a aparut acum mai bine de 100 ani, autorul fiind chiar descoperitorul penicilinei, biologul si farmacologul scotian Alexander Fleming.
Creatiile cercetatorilor canadieni includ un model al celebrei nave HMS Beagle, cu care a calatorit Charles Darwin, cativa elefanti, pasarea straveche Archaeopteryx, modelul ADN-ului si sarpele lui Esculap.

Sursa: Daily Mail


CITESTE SI: