Primele fosile descoperite vreodata in Belize

09 07. 2010, 13:05

Mai multe paturi de fosile au fost astfel identificate la o adancime de 20 pana la 30 de metri sub suprafata apei, intre care se numara femururi de dimensiunea unor bile de bowling, colti de animale si oase pelvianice.

Mayasii, civilizatia central-americana, considerau deschiderile din pamant - pesteri sau intinderi de ape - portaluri spre lumea din adancuri a Xibalbei. Si pentru ca cercetatorii zilelor noastre cunosc acest lucru, s-au asteptat ca oamenii Maya sa fi desertat ofrande in ochiurile de apa, ofrande in cautarea carora, de dragul stiintei, s-au si aventurat.

Desi nu au gasit nimic in urma primelor scufundari, arheologii au descoperit, ulterior, cioburi de ceramica intr-o laguna din apropierea unor ramasite de cladiri mayase, construite cu aproximativ 1.200 de ani in urma. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta regiune nu era neaparat locuita, ci, mai repede, un loc de pelerinaj, spre care mayasii calatoreau de la sute de kilometri distanta.

Fosilele gasite nu au fost indepartate de la locul lor, doar mici fragmente s-au recoltat pentru a se verifica daca este vorba despre oase sau despre materiale fosilizate. Pentru ca, intre lagune, s-a descoperit si una adanca de aproximativ 70 de metri, plina cu radacni de copaci si aluviunui, echipamente mai sofisticate vor fi necesare in vederea explorarilor din viitor, ce vor fi efectuate curand.

Sursa: Discoveryon

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: