Pamantul este mai tanar decat se credea

13 07. 2010, 13:05

Pentru a confirma varsta Pamantului, o echipa britanica de oameni de stiinta a comparat elemente extrase din mantaua planetei cu cele ale meteoritilor avand aceeasi vechime cu a Sistemului Solar. Concluzia initiala a fost aceea ca formarea planetei noastre a durat cu mult mai mult decat se credea inainte.

Cercetatorii au studiat scala temporala analizand cat timp i-a luat Terrei pentru a se "inchega", sau a creste, pe masura ce mai micii "embrioni planetari" s-au unit spre a o forma. Aceste coliziuni au condus la topirea unei parti a planetei, permitand segregarea metalului catre centru pentru a forma miezul. Astfel, Pamantul s-a impartit in nucleul din metal topit si mantaua exterioara. Cu cat a durat mai mult acest proces, cu atat mai tarziu s-a "nascut" pamantul sub dimensiunile actuale si forma geologica prezenta.

Apoi, comparand doi izotopi, hafnium-182 si tungsten-182, unul provenind din miezul Pamantului, iar celalalt din mantaua de suprafata, alcatuita din meteoritii formarii Sistemului Solar, cercetatorii au calculat durata necesara separarii totale a celor doua straturi. Ca rezultat, au conchis ca planetei noastre i-ar fi fost necesari 100 de milioane de ani pentru a se forma, si nu 30, asa cum s-a banuit. La asemenea valori, diferenta nu este mare, dar noua descoperire ii face pe cercetatori sa creada ca Terra are, de fapt, 4,467 miliarde de ani, si nu 4,537 miliarde de ani.

Sursa: BBC

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: