Viata pe Terra dispare odata la fiecare 27 milioane de ani

14 07. 2010, 12:52

Dezvaluirile au fost facute intr-o lucrare recenta a paleontologului Richard K. Bambach, de la Institutul Smithsonian, asistat de astronomul Adrian Melott. Potrivit celor doi oameni de stiinta, nu incape indoiala ca, din 27 in 27 de milioane de ani, un numar urias de specii dispare brusc. Bambach sustine ca acest lucru este confirmat de "doua tehnici paleontologice moderne extrem de performante de datare a biodiversitatii fosile" si de faptul ca "un numar foarte mare de extinctii sunt asociate cu aceasta periodicitate in propritie de 99%".

Prin urmare, regulatul macel in masa pare sa se fi petrecut de aproximativ 18 ori, in trecutul vechi de peste o jumatate de miliard de ani al vietii plantei noastre. Iar explicatia corpului celest nevzut "Nemesis" parea a fi destul de plauzibila, sub scenariul abaterii unui "dus" de comete in interiorul sistemului nostru solar, de natura sa avarieze Pamantul. Totusi, insasi regularitatea extinctiilor contesta o asemenea teorie. Bambach si Melott sustin ca in ultimii 500 de milioane de ani Soarele a trecut destul de aproape de alte stele ce cu siguranta ar fi afectat semnificativ orbita obiectului Nemesis, astfel incat succedarea dezastrelor terestre ar fi trebuit sa isi modifice intervalul.

Totusi, studiind o diagrama realizata de cei doi cercetatori, se poate observa ca extinctiile in masa ale vietii pe Pamant au loc in medie si aproximativ odata la fiecare 27 de milioane de ani, in unele cazuri din trecut existand si abateri de la acest parcurs. De asemenea, s-ar parea ca evenimentele nu au fost universal fatale, ultima a dus la disparitia a mai putin de 10% dintre specii. Poate, apropiindu-ne de data scadente care ne asteapta peste circa 16 milioane de ani, vom intelege cauza nenorocirii regulate si poate chiar o vom indeparta.

Sursa: The Register

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: