Un vaccin antigripal universal

19 07. 2010, 11:34

Tehnica dezvoltata de cercetatorii americani consta in doi pasi: primul este realizarea unui vaccin baza, derivat dintr-un virus din 1999, care vizeaza partile comune din punct de vedre genetic ale virusurilor gripale, in timp ce al doilea presupune intarirea capacitatii imunitare a primului. La nivel teoretic, acest lucru ar permite vaccinului sa-si sporeasca eficacitatea an de an, mergand pana la imunizarea definitiva.
Testele au fost realizate pe soareci si maimute, iar rezultatele au demonstrat ca animalele au fost capabile sa reactioneze la infectarea cu toate virusurile de dinainte de 1999, dar si la cele din 2006 si 2007, inclusiv cel al aviarei, H5N1.

Este cunoscuta capacitatea virusurilor gripale de a suferi mutatii si de a dezvolta rezistenta la vaccinuri. Virusurile sunt dotate pe suprafata celulara cu o anumita proteina, hemoaglutinina, capabila sa recunoasca zaharuri prezente in celulele aparatului respirator uman si sa se lege de ele. Hemoaglutinina are forma unei acadele, iar partea superioara isi poate schimba forma, evitand actiunea anticorpilor. Vaccinul pus la punct de laboratorul american vizeaza insa partea bazala a proteinei, pe care o ataca pana cand o distruge.

"Aceasta abordare ar putea face vaccinurile antigripale similare celor deja in uz pentru alte boli (de exemplu hepatita), care prevad o vaccinare de baza in primii ani de viata si inoculari suplimentare la varsta adulta. Am putea fi in masura sa testam eficacitatea acestei metode pe oameni in urmatorii 3-5 ani", a declarat Gary Nabel, seful echipei de cercetatori.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: