Computerul poate descifra limbajele stravechi?

25 07. 2010, 00:00

Textul, incizat pe o placa de argila, era redactat in limba ugaritica, utilizata in jurul anului 1200 i. Hr. in vestul Siriei; alfabetul acestei limbi consta intr-o serie de puncte si linii curbe.

Inscriptii in aceasta limba au fost descoperite incepand din anii 1920, cu prilejul sapaturilor in orasul-port Ugarit. Abia in 1932, lingvistii au reusit sa descifreze ugaritica, obtinand informatii pretioase despre textele biblice si cultura israelita.

Pentru a sti daca inteligenta artificiala ar putea fi de folos in acest domeniu, o echipa de specialisti de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, condusa de Regina Barzilay, a creat un program care a reusit descifrarea in cateva ore.

Comparand frecventa simbolurilor si a cuvintelor limbii ugaritice cu cea dintr-o limba cunoscuta si inrudita - in cazul de fata, ebraica - programul a stabilit conexiuni intre litere si cuvinte si a identificat corect, in 60% din cazuri, cuvintele cu radacini comune din cele doua limbi.

In domeniul descifrarii limbilor moarte, savantii au tendinata de a respinge ajutorul computerelor, considerand ca acestea nu au intuitia necesara. Experimentul de la MIT dovedeste insa ca si computerele pot contribui la succesul dificilei misiuni.

In lunile urmatoare, informaticienii de la MIT vor incerca sa afle daca programul poate fi utilizat pentru a deslusi limbile vechi, carora nu li se cunosc inrudiri cu limbile moderne si care, din aceasta cauza, au ramas, in mare masura, neintelese, asa cum cazul limbii etrusce.

Specialistii cred ca sarcina ar putea fi rezolvata prin comparararea, de catre calculator, a limbii "misterioase" cu un numar mare de limbi cunoscute, in cautarea eventualelor similitudini.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: