Cercetatorii au inventat pelerina pentru invizibilitate

26 07. 2010, 13:38

Atunci cand lumina se loveste de un obiect, ea se reflecta din suprafata acestuia in ochi, facandu-l vizibil. Dar oamenii de stiinta de la Universitatea Tehnica Michigan au descoperit o metoda de capturare a spectrului infrarosu, curbandu-l in jurul unui obiect, astfel incat sa il faca invizibil pe acesta din urma.

Momentan, tehnologia este inca la stadiul de experiment in laborator. Dar, daca aceleasi rezultate ar putea fi obtinute si in cazul luminii vizibile, orice obiect ar putea fi facut sa dispara din campul vizual.



Autoarea principala a pelerinei non-metalice, profesoara Elena Semouchkina a folosit mici camere de rezonanta identice, din sticla de calcogen, un tip de material care nu conduce electricitatea. Este pentru prima oara cand cercetatorii au incercat sa foloseasca sticla pentru a curba lumina in acest fel. Materialele folosite sunt metamateriale, obtinute artificial, cu proprietati inexistene in natura.

Aceeasi echipa testeaza acum o pelerina pentru invizibilitate confectionata din rezonatoare de ceramica, facuta sa functioneze pe frecvente de microunde. In experimentele derulate cu aceasta versiune de mantie, mai multe antene transmit microunde, mult mai lungi decat lumina infrarosie. Incepand cu aceste experimente, cercetatorii vor sa progreseze spre frecvente mai inalte si lungi de unda mai joase. Cele mai spectaculoase aplicatii vor fi cele pe frecventa luminii vizibile.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: