Surplusul de carbon ucide pestii Terrei

28 07. 2010, 13:25

Cei mai afectati pesti sunt cei de varsta frageda, puietii devenind prazi usor de capturat pe masura ce apele planetei noastre devin din ce in ce mai acide datorita cresterii concentratiei de CO2.

Studiul a descoperit cu stupoare ca, odata cu cresterea nivelului de CO2 din ape, comportamentul puietilor de pesti se modifica radical, sansele acestora de supravietuire scazand dramatic intr-un procentaj de 50-80%.

"Dioxidul de carbon care creste continuu in atmosfera datorita poluarii produse de omenire se dizolva dreptat in ape, acestea devenind acide. Nivelul de carbon a crescut atat demult incat a inceput sa modifice simtul mirosului si comportamentul normal al puilor de peste. Acestia, in loc sa evite pradatorii naturali, se apropie plini de incredere de ei, actionand ca si cum ar fi drogati. De fiecare data cand pornim masina sau aprindem lumina, o parte din dioxidul de carbon rezultat este absorbit de mari si oceane. Pana in prezent, stiam ca excesul de carbon duce la moartea recifurilor de corali, a meduzelor, a planctonului, precum si a organismelor cu schelet calcifiat. Acum am descoperit cu tristete ca afecteaza si puietul de peste. Daca omenirea continua sa arda carbuni si petrol in acelasi ritm, nivelurile dioxidului de carbon din atmosfera vor ajunge la 750-1.000 parti per milion pana la sfarsitul acestui secol. Asta se traduce printr-o acidifiere a apelor mai rapida decat cea care s-a intamplat pe cale naturala in ultimii 650.000 ani", avertizeaza profesorul Philip Munday din cadrul Universitatii James Cook.

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI: