Mor oceanele Terrei. Urmam noi?

30 07. 2010, 13:39

Conform unui studiu efectuat de expertii din cadrul Universitatii Dalhousie din Canada si remis recent opiniei publice, fitoplanctonul dispare intr-un procent de 1% pe an. Rezultatul nu pare ingrijorator la prima vedere, dar trebuie tinut cont ca fitoplanctonul planetar a scazut in proportie de 40 % fata de nivelul anului 1950, iar procesul este din nefericire lent si sigur.

Reducerea fitoplanctonului va duce la un dezechilibru natural fara precedent, afectand grav populatiile de mamifere marine, pesti, pasari si chiar oameni. Din punct de vedere ecologic, suntem in fata unui dezatru cumplit. Expertii sustin ca declinul fitoplanctonului este o catastrofa ecologica mai mare chiar decat defrisarea tuturor padurilor tropicale din lume.

Cele mai pronuntate declinuri au fost observate in randul fitoplanctonului din regiunile oceanice polare si tropicale, adica exact acele zone unde este produsa in mod natural cea mai mare parte a fitoplanctonului global.

Cuza principala a fenomenului rezida in incalzirea apelor oceanice, situatie care duce la reducerea miscarilor straturilor de apa ale oceanelor, reducand astfel si aportul de nutrienti transportat in mod natural din straturile de apa din adancuri, care sunt mai reci, spre straturile mai calde ale apelor de surpafata.

"Fitoplanctonul este combustibilul natural necesar mentinerii lantului trofic marin. Un declin al cantitatii fitoplanctonului afecteaza in mod indirect intreaga omenire. Opinia publica nu este consitenta de importanta fitoplanctonului in mentinerea proceselor vietii. Micile alge produc numai putin de jumatate din cantitatea de oxigen de pe Planeta, in tinp ce prelucreaza cantitatea de dioxid de carbon in exces din atmosfera", declara autorii studiului, expertii Daniel Boyce si Boris Worm.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :