Ce se intampla la Moscova?

10 08. 2010, 13:32

Aproximativ 700 de persoane mor zilnic, la Moscova, din cauza valului de caldura uscata, ucigatoare, caruia i s-a adaugat si fumul produs de incendiile naturale, aparute in numar mare in jurul orasului.

Dupa opinia oamenilor de stiinta, incalzirea globala (stimulata si de cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera, in special dioxid de carbon) este partial responsabila de aparitia acestui spectru de fenomene. El Nino (un fenomen meteorologic caracterizat prin aparitia, cu o periodicitate de 3-7 ani, a unor cresteri de presiune si temperatura in regiunile tropicale ale Oceanului Pacific), in combinatie cu climatul estival specific din regiunea Moscovei (circulatia unor mase de aer cald dinspre stepele fierbinti din sud si est), au contribuit, de asemenea, la instalarea unei veri neobisnuit de calda si uscata.

Temperaturile ridicate si umiditatea scazuta au dus la izbucnirea multor incendii in jurul Moscovei; focurile violente din paduri si arderile mocnite din turbarii au produs cantitati enorme de fum, ridicand nivelul poluarii atmosferice la cote fara precedent.

Nu numai oamenii au de suferit, ci si fauna, multe animale pierind in incendiile care continua sa distruga vegetatia.

Situatia e cu atat mai grava cu cat personalul insarcinat cu supravegherea padurilor din jurul orasului a fost redus cu mai mult de jumatate, din cauza crizei economice.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca e de asteptat ca astfel de veri extrem de calde, cu temperaturi ce pot depasi 40 grade Celsius, sa apara si in urmatorii ani. La nivelul intregii Rusii, s-au inregistrat, in acest an, fenomene climatice anormale, in vestul tarii vremea fiind caniculara, in vreme ce in anumite regiuni ale Siberiei s-au inregistrat temperaturi mai scazute decat de obicei.

Sursa: BBC

CITESTE SI: