Visati! Astfel deveniti mai inteligenti si creativi

19 08. 2010, 13:07

Studiul a avut ca obiect principal cuantificarea si clasificarea efectelor asa-numitului somn REM (faza de vis profund, caracterizata prin miscarile sacadate ale globilor oculari sub pleoapele inchise), asupra inteligentei native si creativitatii subiectilor voluntari care au luat parte la acest experiment.

Spre surpriza cercetatorilor, persoanele care intrau frecvent in faza de somn profund cu vise REM, si-au imbunatatit remarcabil performantele in ceea ce priveste inteligenta deductiva, inteligenta analitica, inteligenta emotionala si inteligenta cognitiva. In plus, persoanele care viseaza frecvent prezinta un pronuntat simt al creativiatii, comparativ cu cei care au parte de un somn greu, fara vise.

Conform psihiatrului Sara Mednick, coordonatoarea experimentului, somnul cu vise ajuta oamenii sa se detaseze de bagajul emotiilor si informatiei negative depozitata peste zi in memorie. Pe langa acest aspect pozitiv, se pare ca visele ne ajuta, pur si simplu, sa ne transformam memoria intr-un mecanism cu care putem face chiar predictii.

Sursa: NationalGeographic

CITESTE SI: