Pedepsit de tribunal sa ramana handicapat pe viata

23 08. 2010, 12:55

Totul a inceput dupa ce un judecator al unui tribunal din Arabia Saudita s-a adresat conducerii spitalelor din acesta tara islamica, cu intrebarea expresa care vizeaza posibilitatea taierii intentionate, in conditii sterile de operatie, a maduvei spinarii unui barbat gasit vinovat ca l-a batut pe un alt barbat atat de rau, incat acesta din urma a ramas paralizat pe viata.

Conform Shariei, legea islamica valabila in Arabia Saudita, pedepsele includ scoaterea ochiului celui vinovat ca l-a orbit pe semenul sau, sau decapitarea ca pedeapsa pentru crima cu premeditare.

"Rugam insistent autoritatile saudite sa anuleze hotararea judecatoreasca in urma careia inculpatul va fi lasat pe viata intr-un carucior cu rotile, deoarece acesta este mai degraba tortura cu intentie decat pedeapsa data la tribunal. Suntem de acord ca vinovatul sa primeasca o pedeapsa aspra pentru fapta sa, dar ne temem ca paralizarea intentionata a barbatului in cauza va servi de acum in colo drept un precedent periculos chiar pentru incidente de mica anvergura", declara Hassiba Hadj Sahraoui, purtator de cuvant din partea reprezentantei saudite a organizatiei Amnesty International.

Vinovatul asteapta decizia de peste doi ani de zile, rastimp in care a fost tinut in inchisoare.

Fratele victimei a declarat, pentru Associated Press, ca vinovatul i-a ranit fratele in zona spatelui cu un satar de macalerie. Victima, care a ramas pentru tot restul vietii intr-un carucior cu rotile, a cerut unui tribunal islamic din orasul Tabuk, ca agresorul sau sa sufere o pedeapsa in urma careia sa ajunga intr-o stare asemanatoare cu a sa.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: