Rezervele de heliu ale planetei mai ajung doar pentru 25 ani

24 08. 2010, 13:06

La ora actuala, rezervele naturale de heliu ale Terrei dispar intr-o rata ametioare. Conform unor estimari sumare, primul efect negativ consta in faptul ca toate scannerele de tip MRI, folosite in majoritatea spitalelor lumii, vor deveni brusc inutilizabile deoarece heliul este principalul gaz folosit in instalatia de racire a acestor aparate.

Cele mai mari rezerve de heliu ale Terrei se afla in straturile atmosferice aflate asupra statului Texas, mai precis deasupra orasului Amarillo, de unde este recoltat si vandut la un pret modic. NASA este cel mai mare consumator de heliu, pe care il lichefiaza si il foloseste la racirea reactoarelor nucleare si a telescoapelor spatiale.

Robert Richardson, laureat al premiului Nobel si profesor de fizici superioare in cadrul Universitatii Cornell din New York, declara ca, odata ce rezervele naturale de heliu vor disparea, nu vom putea sa le inlocuim.

In cazul aeronavelor moderne, heliul este folosit din ce in ce mai des drept o alternativa mai sigura fata de hidrogen, deoarece nu este un gaz flamabil. Heliul s-a format in decurs de milioane de ani, prin descompunerea lenta a rocilor radioactive de pe Terra.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: