A fost descoperit cel mai bogat sistem exoplanetar cunoscut

25 08. 2010, 13:10

Aceasta stea se afla la o distanta de 127 de ani-lumina, in sudul constelatiei Hydra. Cercetatorii au folosit Observatorul European Sudic (ESO) pentru a monitoriza lumina emisa de sistem si pentru a identifica si caracteriza planetele cuprinse de el.

Conform astronomilor, am avea de a face cu "cel mai bogat" sistem de exoplanete - planete din afara Sistemului Solar - descoperit vreodata. Tot ei sunt de parere ca aceasta descoperire marcheaza inceputul unei noi ere a cercetarii exoplanetare, anume studierea sistemelor planetare complexe si nu doar a planetelor individuale.

Cu ajutorul instumentului "de cercetare de inalta acuratete a vitezei radiale a planetelor" (Harps) din cadrul ESO, dr. Christophe Lovis, de la observatorul Universitatii din Geneva, Elvetia, si echipa sa au putut calcula numarul de planete din noul sistem solar, masele lor si chiar parcursul orbitei fiecareia.

Planetele sunt in numar de cel ptuin cinci, se aseamana cu Neptun, au intre ele o distanta echivalenta cu orbita lui Marte, facand regiunea interioara a sistemului lor mai populata decat este cea a sistemului nostru. De asemenea, toate planetele par sa aiba orbite aproape circulare.

Desi semnale clare au fost receptionate doar dinspre aceste cinci planete, si altele, mai difuze, au fost sesizate, divulgand posibilitatea existentei a inca doua planete, cu mase estimate la numai de 1,4 ori cat cea a Pamantului. De asemenea, se prezice o apropiere foarte mare de steaua-gazada - numai 2% din distanta intre Pamant si Soare - ce ar insemna ca un an al acestei planete sa echivaleze cu 1,2 zile terestre.

Sursa: BBC

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: