Pielea de broasca – o potentiala sursa de noi antibiotice

29 08. 2010, 00:00

Un studiu realizat la Universitatea Emiratelor Arabe Unite a aratat ca peste 100 de substante, existente in pielea a cca. 6000 de specii de broaste, au capacitatea de a distruge bacteriile.

Echipa de cercetatori implicata in studiu lucreaza, in prezent, la modificarea structurii acestor substante, astfel incat ele sa poata fi utilizate ca medicamente. Compusii extrasi din pielea broastelor sunt fie toxici pentru om, fie sunt inactivati de sistemul imunitar, astfel incat ei trebuie prelucrati in laborator pentru a putea fi folositi in scop terapeutic.

Unele dintre substantele extrase ar putea fi valoroase arme de lupta impotriva asa-numitilor super-microbi, tulpini de bacterii patogene rezistente la tratamentul cu numeroase antibiotice si care produc infectii grave, al caror numar e in crestere.

Insa, asa cum subliniaza dr. Michael Conlon, conducatorul echipei de cercetatori, pentru a avea la dispozitie asemenea substante, trebuie, in primul rand, sa fie protejate speciile de amfibieni, dintre care multe sunt ameninate, datorita distrugerii habitatelor lor.

Sursa: FOXNew

CITESTE SI: