Ursii de pestera – “evacuati” de oameni?

30 08. 2010, 13:27

Studiind ADN-ul extras din schelete de urs de pestera, cercetatorii au constatat ca specia a disparut in urma cu 24.000 de ani, dar populatiile au inceput sa scada in urma cu cca. 50.000 de ani, simultan cu cresterea populatiei umane in aceleasi zone. In schimb, populatiile de urs brun nu au suferit schimbari semnificative.

Pentru a explica fenomenul, cercetatorii au propus ipoteza unei competitii pentru "locuinte": ursii de pestera erau dependenti de aceste adaposturi pentru a rezista in timpul iernilor foarte grele din perioada glaciara, in timp de ursii bruni foloseau alte tipuri de adaposturi - barloguri de dimensiuni mai mici, scobite in pamant. Pesterile erau insa vitale si pentru oameni, mai ales in timpul glaciatiunii, iar oamenii, ocupand grotele, au lasat ursii de pestera fara adapost.

Alti specialisti insa, precum dr. Danielle Schreve de la Universitatea din Londra, resping aceasta ipoteza, sustinand ca, in aceeasi perioada, existau si alte animale legate de mediul cavernicol - leii de pestera, hienele - si care nu au suferit un declin concomitent. Ursii de pestera ar fi disparut, mai degraba, din cauza schimbarilor climatice: dependenti in foarte mare masura de plante, pentru a se hrani, au avut de suferit mai mult in timpul perioadei glaciare decat ursii bruni, omnivori. Soarta lor era, asadar, deja pecetluita, iar competitia cu oamenii, pentru pesteri, ar fi fost doar lovitura de gratie.

Sursa: BBC

CITESTE SI: