Meningita va fi diagnosticata intr-o ora

31 08. 2010, 12:11

Meningita este o inflamatie a tesuturilor care acopera creierul si maduva spinarii, iar in unele forme rare, dar si cele mai periculoase, este cauzata de bacterii meningococe. Identificarea precoce a infectiei nu este intotdeauna facila intrucat primele simptome ale bolii (stare de voma, febra, durere de cap) sunt foarte asemanatoare cu cele ale unor infectii virale comune. Ca atare, de multe ori medicii ori administreaza medicamente pentru meningita in cazurile sustpecte, in asteptarea rezultatelor analizelor, ori dimpotriva, le prescriu cu intarziere.

De dimensiunile unei imprimante portabile, dispozitivul dezvoltat de cercetatorii de la Queen's University din Belfast analizeaza insa probe de sange sau de saliva pentru a detecta infectia cu meningococ intr-un timp extrem de scurt. Iar testul LAMP (Loop mediated isothermal amplification) identifica prezenta anumitor gene comune tuturor tulpinilor de meningococ in proba analizata. Apoi, masinaria emite un semnal colorat, indicand daca pacientul respectiv este sau nu infectat.

Un alt avantaj al sistemului, care in clipa de fata este experimentat la Royal Victoria Hospital for Sick Children din Belfast, il reprezinta si faptul ca testul este usor de realizat si de personalul medical nespecializat.
Sursa: Galileo


CITESTE SI: