Oamenii preistorici mancau copii!

02 09. 2010, 13:14

Pestera Gran Dolina, din Spania, contine un mare numar de resturi scheletice fosile - animale si umane - recent dezgropate si cercetate de oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetari pentru Evolutia Omului din Burgos.

Printre oase de zimbru, cerb, muflon si alte animale, cercetatorii au gasit ramasitele a cel putin 11 copii si adolescenti.

Oasele poarta semne de taieturi facute cu unelte de piatra primitive; exista, de asemenea, indicii care arata ca unele oase erau zdrobite pentru a extrage maduva.

Striatiile de pe oasele de la baza craniului indica faptul ca victimele fusesera decapitate; in opinia paleontologilor, aceasta actiune era facuta pentru a extrage creierul, care constituia si el o parte a "meniului".

Datarea ramasitelor arata ca aceasta practica a fost prezenta timp de cca. 100.000 ani, ceea ce inseamna ca ea nu era limitata la perioadele in care hrana era greu de gasit, ci - cred oamenii de stiinta - era curenta in viata de zi cu zi.

Oasele umane au fost gasite amestecate cu cele de animale, fapt interpretat drept o dovada ca nu era de vorba despre sacrificii rituale, cu sens religios.

Cercetatorii au emis ipoteza ca acest canibalism era legat de conflictele dintre triburi; victime erau mai ales copiii, deoarece acestia erau mult mai putin capabili sa se apere decat adultii.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: