Cuvintele incrucisate accelereaza progresia dementei senile

03 09. 2010, 12:37

Aceasta este suprinzatoarea concluzie a unui studiu publicat in revista "Neurology", publicatie editata de Academia Americana de Neurologie, de catre cercetatorul Robert S. Wilson si colegii lui de la Rush University Medical Center din Chicago.

"Rezultatele noastre arata ca beneficiul initial al exercitiului intelectual, care consta in intarzierea instalarii dementei, este platit printr-o progresie ulterioara rapida a bolii ", a comentat Wilson, in opinia caruia intrebarea fundamentala este de ce se intampla acest lucru?

Pe parcursul studiului lor, desfasurat pe parcursul a 6 ani, oamenii de stiinta au evaluat activitatea cerebrala a 1.157 persoane cu varsta de peste 65 de ani, care initial nu dadeau semne de boala.

Potrivit ipotezei lui Wilson, activitatile in masura sa stimuleze activitatea creierului pot intr-o oarecare masura sa imbunatateasca abilitatea acestuia de a funtiona intr-un mod relativ normal in pofida leziunilor asociate dementei. Cu toate acestea, persoanele care au un stil de viata care implica o activitatea intelectuala intensa au si un risc mai mare sa fie afectate de transformari cerebrale, cu efectul unei accelerari a declinului mental odata ce dementa s-a instalat.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: