Un nou test pentru depistarea dopingului genetic

07 09. 2010, 12:26

In practicile de dopaj genetic, ultima frontiera a fraudelor din lumea sportului, se introduce in corpul unui atlet un ADN strain, continand anumite gene specifice, prin intermediul unui vector viral (un virus inofensiv, utilizat doar pentru a contine si transporta gene in interiorul unei celule). Odata introdus in tesuturi, acest nou ADN stimuleaza organismul sa produca substante specifice, cum ar fi de exemplu eritropoietina, un hormon care favorizeaza dezvoltarea de globule rosii, utile in cresterea puterii musculare si imbunatatirea rezistentei fizice.

Prin actualele tehnici indirecte, costisitoare si care necesita mult timp, acest tip de doping este foarte dificil de identificat. Tocmai de aceea, cercetatorii germani au dezvoltat un test simplu si rapid, bazat pe o banala analiza de sange: un examen in masura sa detecteze ADN-ul strain prezent in sangele periferic. Primele experimente au fost realizate pe cobai dopati genetic intra-muscular, iar analizele efectuate au demonstrat validitatea testului chiar si pe cantitati mici de sange si pana la o perioada de 56 de zile dupa administrare. Ulterior, eficienta testului a fost confirmata si pe 327 probe de sange prelevate de la sportivi profesionisti si amatori.

"Cu ajutorul noului test va fi posibila detectarea multora dintre cele mai comune gene utilizate in acest tip de dopaj. In plus, riscul de a fi descoperiti si la cateva luni bune dupa administrare i-ar putea descuraja pe sportivi sa recurga la aceste mijloace", a afirmat Perikles Simon, profesor la Universitatea Johannes Gutenberg din Meinz si co-autor al studiului.
Sursa: Galileo

Pestii cu steroizi ingrozesc pescarii occidentali

Pestii cu steroizi ingrozesc pescarii occidentali

Porecliti pestii cu steroizi sau monstrii din Congo de catre pescarii occidentali, pestii tigru din specia Hydrocynos forskalii, ofera noi surprize atat impatimitilor pescuitului sportiv, cat si oamenilor...

Citeste tot


CITESTE SI: