Frankensomonul – Primul peste modificat genetic este gata de consum

07 09. 2010, 13:35

Proiectul somonului Frankenstein, cum l-au botezat in gluma cercetatorii angajati de firma Aqua Bounty, are toate sansele sa sfarseasca pe mesele amatorilor de peste.
Aceasta pentru ca forul suprem american in domeniu, U.S. Food& Drug Administration, a declarat ca somonul modificat genetic poate fi scos la vanzare, carnea sa fiind propice consumului uman. Insa acest lucru va fi posibil doar peste 2-3 ani, moment in care expertii alimentari estimeaza ca pietele agroalimentare din Statele Unite si Marea Britanie vor fi deja invadate de legume, fructe si carne provenita de la organisme modificate genetic, astfel incat nimeni nu se va mai scandaliza de aparitia inca unui sortiment nou, de data acesta un somon cu ADN-ul alterat.

In prezent, criticii alimentelor modificate se tem ca tehnologia din spatele fenomenului va duce, mai devreme sau mai tarziu, la crearea unor pesti mutanti care ar putea scapa in libertate unde vor afecta iremediabil sanatatea genetica a populatiilor de pesti salbatici.
Cercetarile ulterioare pe pastravii mutanti din S.U.A si Canada au descoperit efectele secundare ale mutagenezei artificiale. Cu toate ca pastravii aveau o masa musculara imensa, cu timpul capetele lor isi pierdeau forma iar capacitatile de inot se deteriorau grav.

Firma Aqua Bounty, care sponzorizeaza aparitia pe piata a "Frankensomonilor", se apara declarand ca somonii sunt normali, doar ca au un ritm de crestere de trei ori mai mare decat a somonilor obisnuiti. In plus, conducerea firmei sustine ca a investit sume considerabile in crearea unor mijloace prin care somonii mutanti sa nu evadeze in salbaticie. Una dintre masuri consta in faptul ca toti somonii in cauza sunt femele sterile.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: