Coplesitor! “Nesfarsitele” pesteri de sub jungla Borneo (FOTO)

09 09. 2010, 13:17

Reteaua unica de caverne de sub Parcul National Gunung Mulu, din Sarawak, Borneo, detine recordul pentru cea mai mare sala (Incinta Sarawak), cel mai voluminos sistem ( Clearwater) si cel mai larg culoar de trecere (Pestera Cerbilor) din toate lanturile de grote ale lumii.



Specialistii intreprind de doua ori pe an vizite in cateva dintre pesterile de aici si au cartografiat pana acum sistemul subteran pe incredibila distanta de aproape 300 de kilometri.



Folosind lasere si alte echipamente moderne, speologii au facut masuratori in diferite sectiuni ale numeroaselor caverne din situl inclus in Patrimoniul Mondial Unesco, obtinand date pe care le-au introdus apoi in computere pentru a construi o harta.



Membrii actualei echipe care se ocupa de explorarea retelei de pesteri din Sarawak sunt de parere ca descoperirea tuturor cotloanelor sistemului subteran va mai dura timp de cateva generatii, dat fiind faptul ca ramificatii necunoscute apar cu fiecare noua vizita.



De asemenea, speologii au recoltat mostre de sedimente din pesteri, pe care le vor duce la analiza in Anglia. Asa au constatat ca amprentele de palme umane de pe peretii Pesterii Mainilor Negre, spre exemplu, au o vechime de cate sute de ani. O alta trasatura inedita a locului este "Dusul" din Pestera Racer, un tub cu palnie natural, din calciu, ce merge pana la suprafata si permite apei de ploaie sa patrunda in grota. Apa binevenita, deoarece temperaturi pot depasi 25 de grade Celsius in aceste pesteri.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: