Alarma printre cinefili: O noua ciuperca devoreaza filmele

09 09. 2010, 13:17

Arhivele care contin emisiuni TV de epoca si filme vechi au primit noi instructiuni care vizeaza sortarea si depozitarea rolelor de film astfel incat acestea sa nu fie infestate de valul de fungi. Cercetatorii britanici lucreaza in prezent la dezvoltarea unei noi generatii de senzori care sa detecteze din timp aparitia ciupercilor.

Rolele de film cinematografic sunt acoperite cu un strat superficial de gelatina. Stratul de emulsie este necesar imprimarii imaginilor, dar serveste in acelasi timp si drept mediu de viata ideal pentru ciupercile din genul Aspergillus si Penicillum.

Pagubele sunt irecuperabile, deoarece ciupericile distrug in primul rand imaginile de pe rolele de film. "Situatie se inrautateste pe zice trece. Este un pericol cu care nu ne-am mai confruntat paana in prezent. Lucrez aici de 23 de ani, dar anul acesta ne-am confruntat cu o adevarata explozie a numarului de ciuperci minuscule. Fimele din Arhiva Cinematogravfica a Marii Britanii reperezinta o mostenire culturala de o valaore inestimabila. Avem aici reportaje, calatorii, documentare, filme de familie, emisiuni pentru copii, filme istorice, o paleta intreaga de capodopere de filme artistice. Cea mai veche pelicula pe care o detinem apartine fratilor Lumiere si este intitulata "1897 - Imagini din Liverpool", declara Mark Bodner, expert in prezervarea filmelor vechi.

Sursa: BBCNews


CITESTE SI: